Side 5

Kraftmuseet.no: Målingar i 1972 konstaterte at innhaldet av kvikksølv i fisken i Sørfjorden hadde auka kraftig og myndigheitene anbefala at ein ikkje åt for mykje av den lokale fisken. I tillegg vart det slept ut svovelsyra, fluor og teknisk jarositt. Jarositten inneheld tungmetall som jern, sulfat, bly, kobbar, kadmium, sølv og zink.

Hardanger Folkeblad – 22.07.2021: Fisk i Hardangerfjorden og Sognefjorden har så mye kvikksølv i seg at Mattilsynet fraråder at den spises. I enkelte områder langs kysten inneholder dypvannsfisken brosme høye verdier av kvikksølv i fileten. Høyest nivå er det i deler av Sognefjorden og Hardangerfjorden, skriver Dagbladet. Matportalen.no: Undersøkelsene bekrefter at kvikksølvnivået er høyt i brosme i Hardangerfjorden. Mattilsynet advarer allerede fritidsfiskere mot dypvannsfisk i Sørfjorden/Hardangerfjorden pga. høye kvikksølvinnhold. Ved Landegodeområdet utenfor Nordland var kvikksølvverdier helt oppunder grenseverdien. Det samme var det for Ryfylkesfjordene og områdene sydøst for Flekkøya og sydvest for Ryvingen fyr.