Side 34

Norske helsemyndigheter lager sine egne fiskeråd basert mest på magefølelser står det å lese på Internett. Europakommisjonen har laget retningslinjer for maksimale innhold av kadmium og kvikksølv i mange fiskeprodukter. Laks og ørret, sei og torsk og makrell har grenseverdier som er satt til 0,3 mg/kg. Hvis man tar frem grillen, steker noen fiskeslag som f.eks. sjøørret eller en ferskvannsørret, så er ordlyden utformet slik: Fiskekjøtt, målt i muskelkjøttet, hvis fisken er bestemt til at bli spist hel, gjelder maksimal grenseverdi for hele fisken på 0,050 mg/kg.

EU sine fiskeråd inneholder mengde over tungmetaller, som tillates i forskjellige fiskesorter, hvor produktet kommer fra skal oppgis, og innholdet av diverse tungmetaller skal også oppgis til forbrukeren.  Ifølge Japans helse, arbeids og velferdsdepartement er det maksimalt tillatte nivået av totalt kvikksølv i fisk og skalldyr 0,4 mg/kg, mens det for metylkvikksølv er 0,3 mg/kg. Husk at de hadde en stor og alvorlig ulykke i Minamata Bay med utslipp av kvikksølvioner til sjø. Tusener ble skadet for livet. Food Safety and Standards Regulations (FSSR 2018) i India, den maksimalt tillatte grensen for metylkvikksølv i alle matprodukter satt til 0,25 mg/kg. I USA har de ca 3 ganger høyere nivågrenser.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/HTML/?uri=CELEX:32023R0915

Hvor lenge skal helsemyndighetene i Europa og i Norge ha høye kvikksølvgrenseverdier for fisk og skalldyr, når metylkvikksølvet fra fisk er mange ganger giftigere. Norge er en nasjon i særstilling med stor tilgang til fisk, med veldig store forekomster og metylkvikksølvet bør danne grunnlaget for grenseverdier.

  • Analyseoversikten.no har den 21.02. 2024 oppgitt følgende opplysninger om kvikksølv.
  • Referanseområde: Kvinner og menn: < 25 nmol/L.
  • Tolking av funn: Høge verdiar sjåast ved kvikksølveksponering og forgifting. Ved forgifting med damp av metallisk kvikksølv er både B-kvikksølv og U-kvikksølv auka. Ved forgifting med metylkvikksølv er B-kvikksølv men ikkje U-kvikksølv auka.
  • Varsling: Resultater over 300 nmol/L blir forsøkt ringt rekvirent

De fire helseforetakene i Norge har opprettet andre opplysninger om kvikksølvgrenser enn Analyseoversikten.no og informasjonen fra de 4 samlet finnes på Metodebok.no.  På denne siden til de 4 helseforetakene er det opplyst at chelaterende behandling kan igangsettes på voksne over 18 år når grensen på > 500 eller høyere. Ingen chelaterende medisiner er godkjent i verken EU eller i Norge, informasjonen er basert på innhentet informasjon fra nasjonale og EU sine helsemyndigheter. Det er tilbøyelig å stille spørsmål om det er lotto / vibber man driver med, eller om det er mange skylapper innen helsevesenet. Helseministeren med flere, er nok ikke klar over hvilke konsekvenser dette medfører for de med mye kvikksølv i både magesekken, i blodet og i alle organer, også i tenner med amalgamfyllinger. Et enzym i spytt kan få kvikksølv til å metylere til metylkvikksølv, det samme kan skje via metylerings-prosessen til B12. For de som ikke vet hvor farlig gass fra tannfyllinger som er basert på kvikksølv er, bør søke dette opp på Internett, med følgende tekst………..amalgam mercury vapour youtube

Når man så leser på Internett om alle som koker kvikksølvsupper, av både krabbe og hummer og krepsdyr, også på restauranter, så bør man sette seg inn i matsikkerhetsarbeider og et tips til disse er hentet fra Foodandwine.com som i desember 2023 skriver om Tomalley: Dette er å betrakte som en delikatesse av mange. Selv om det er teknisk spiselig, er det den delen av krabben / hummeren / krepsen der eventuelle miljøgifter samler seg. Med mindre du er sikker på at skalldyret kommer fra et uberørt miljø, er det best å ikke spise den…………. brune møkka. Tiltredes !

Dessverre spiste jeg hummer, kokt og servert med hode, som ikke var tungmetallkontrollert høsten 2022 med påfølgende legevaktbesøk dagen derpå, med forgiftning og påvist Urtikariautslett. Man er utsatt for Urtikariautslett ved skalldyrforgiftninger i følge klinikse studier. I desember 2023 ble det også servert og spist hummer med hodet på, og resultatet var 8 dager etter måltidet en økning av kvikksølvinnholdet i blodet fra 9 nmol/L en måned før hummermåltidet til 15 nmol/L, for så å falle ned til 11 nmol/L ca. 2,5 måned senere. Det ble i 2023 bedt om at hodet ble fjernet før tilberedning, og kokken fikk også overlevert skriftlig informasjon om giftforholdene. Det er på tide at noen med kloke forskerhoder finner ut hvor mye kvikksølv det er i hummerskallet, den spiser jo sitt eget skall når den skifter til et større skall. Grunnen er at skalldyr trenger store mengder kalsium når de vokser, og forskere har vist til at hummerskall også inneholder kvikksølv. Kloke forskerhoder ved Lobster Institute på Universitet i Maine – US skal nå undersøke dette kvikksølv / metylkvikksølv forholdet: Om det også gjelder for brunkrabben / krepsdyr vet man ikke enda. Time will show. Husk, jo flere hele skalldyr som kokes i det samme vannet jo mer gift blir det i kjøttet sier forskerne, kalles for kontaminering, farlig ifølge forskerne.

Fra Miljødirektoratet sin rapport M-266 /214

Hovedmomenter fra kapittel 2.4
Den mest kjente og viktigste eksponeringsveien for mennesker av metylkvikksølv er konsum av fisk. Den formen av kvikksølv som tas opp og akkumuleres i fisk er i stort sett metylkvikksølv. Ved vurdering av risiko for mennesker og miljø i forbindelse med forurensede sedimenter er det innhenting av kunnskap om omdanningen fra kvikksølv til metylkvikksølv som vil være avgjørende. Generelt øker oppkonsentreringen av kvikksølv og metylkvikksølv når en kommer lenger opp i næringskjeden. Metylkvikksølv er mest biotilgjengelig når det tilføres via avrenning fra land, det oppkonsentreres 5-250 ganger mere enn metylkvikksølv som allerede er til stede i sediment eller som er nydannet i sedimentene. Den biologiske oppkonsentreringen øker ytterligere dersom det tilføres økt mengde av naturlig organisk materiale fra land. Det finnes en rekke faktorer som påvirker produksjon, akkumulering og frigjøring av metylkvikksølv i sedimenter og opptak og akkumulering i fisk. De kompliserte forholdene for disse prosessene tyder på at det er usannsynlig at det er en enkel sammenheng mellom kvikksølv i fisk (hovedsakelig metylkvikksølv) og metylkvikksølv i sedimenter. Studier hvor konsentrasjonen av metylkvikksølv i fisk er sammenlignet med konsentrasjonen av metylkvikksølv i sedimenter, viser at konsentrasjonen i fisk var 1 000 – 10 000 ganger større enn i sedimentene.

Det er mye, veldig mye organiske materialer som renner ut i sjøen langs hele Ålfjorden, på både øst og vestsiden, og konsekvenser for de som spiser fisk og skalldyr fra området, som inneholder mange uante tungmetaller, har ikke helse,- eller matmyndigheter kontroll på. Må fiskeren Tor Ståle ta kostnadene med tungmetallprøvene selv før produktene selges?