Side 25

Ervik med flere, undersøkte krabber fanget i skjærgården på Mausundvær og skriver bla: Mellom 2016 og 2018 økte det gjennomsnittlige nivået av kadmium med 137%, bly med 22%, kvikksølv med 133%, kobber med 22%, og arsen med 31%. I 2018 hadde brunt krabbekjøtt en median kadmiumkonsentrasjon som er 7 og 126 ganger høyere henholdsvis enn EFSAs maksimalt tillatte konsentrasjon på 0,5 mg/kg våt vekt i hvitt krabbekjøtt. I en lignede studie utgitt i Journal of Hazardous Materials i 2021 med tittel: Biotransport of mercury and human methylmercury exposure through crabs in China, står det bla: I denne studien fant vi imidlertid at MeHg-nivåene (metylkvikksølv) i 3 forskjellige krabbesorter, også var relativt høye (område: 50–1400 ng/g, tørrvekt). De høye MeHg-nivåene i krabber og deres høye forbruk samsvarer ikke med risikovurderingen av MeHg, noe som indikerer en undervurdert eksponeringsrisiko.

I september 2018 rapporterte Committee on Plants, Animals, Food and Feed (PAFF Committee) of the European Commission; at foreløpig vil gjennomgangen av grenseverdiene for kvikksølv i fisk bli avviklet. Men 2 nye råd foreslår at medlemsstatene gjøre nye nasjonale føringer / grenseverdier for kvikksølvtoksisitet.

Den 28. juli 2022 utgir den europeiske unions tidende (EU) kommisjonens anbefaling –  2022/1342, on the monitoring of mercury in fish, crustaceans and molluscs. Dette innebærer den mest inngripende kvikksølvovervåkingen som er innført i historien for EU landene. Her har forskerne endelig fått gjennomslag for sine veldokumenterte helseskader og mange kliniske studier er utgitt, tilknyttet bla. metyl og kvikksølvforbindelser. Hovedformålet nå må være at alle involverte parter gjør sitt ytterste for menneskene som har blitt forgiftet, av bla. kvikksølv blir ivaretatt. Alle involverte må også sørge for at ingen i fremtiden utsettes for disse satans giftene.