Side 33

Gjenbruk og resirkulering av industrielt fast avfall som skrapmetall.

Kildehenvisning – tittel:  Mercury-Impacted Scrap Metal. Source and Nature of the Mercury publisert på Sciencedirect.com

Denne forskningen tar sikte på, bedre definere noen av nøkkelspørsmålene knyttet til kilden og naturen til kvikksølv i skrotet, metallavfallsstrøm. Samlet sett er det vanskelig å finne de viktigste kvikksølvkildene som mates inn i skrap, metallgjenvinningsanlegg, kvantifisere deres tilknyttede kvikksølvkonsentrasjoner, eller bestemme hvilke, kjemiske former er mest betydningsfulle. Potensielle kilder til kvikksølv i skrapmetall inkluderer kvikksølv, brytere fra kasserte kjøretøy, elektronisk-basert skrap fra husholdningsapparater og relatert, industrisystemer, og Hg-påvirket skrapmetall fra olje- og gassindustrien. Formen til, kvikksølv assosiert med skrapmetall varierer og avhenger av kildetypen. Det spesifikke mengden, av kvikksølv som kan adsorberes og holdes tilbake av stål ser ut til å være en funksjon av begge, metallurgiske og miljømessige faktorer. Generelt, jo lenger stålet er i kontakt med en væske, eller kondensat som inneholder målbare konsentrasjoner av elementært kvikksølv, jo større er, potensial for kvikksølvakkumulering i stålet. De fleste kvikksølvforbindelser er termisk,ustabil ved forhøyede temperaturer (dvs. over 350°C). Som sådan er kvikksølvet forbundet med, påvirket skrap forventes å fordampe ut av metallet når det varmes opp under bearbeiding,( f.eks. makulering eller brenneskjæring ) eller smeltet i en ovn. Denne frigjøringen av flyktig gass (Hg-damp), og partikler, så vel som Hg-påvirket posehusstøv og kontrollfiltre, kan potensielt, utgjøre en yrkesmessig eksponeringsrisiko for arbeidere ved et skrapmetallbehandlingsanlegg. Dermed, identifisere og karakterisere nøkkelkildene til Hg-påvirket skrap, og forstå, art og omfang av tilknyttede utslipp, representerer et praktisk forskningsbehov som er vesentlig for, forbedre miljøforvaltningen av Hg-påvirket skrot og vurdere tiltak for å, beskytte arbeidere mot potensielle helse og sikkerhetsfarer som kan utgjøre av kvikksølv og Hg-påvirket skrap.

Det er laget flere handlingsplaner for å redusere utslipp av kvikksølv. Følgende informasjonen er utarbeidet av Miljødirektoratet / 242927-handlingsplan-kvikksolv, PDF

Viktige tiltak for å stanse kvikksølvutslipp: Vi vil redusere nasjonale utslipp ved bl.a.

 * fortsatt stille strenge krav til utslipp av kvikksølv fra industrien

 * redusere kvikksølvutslipp fra avfallsanlegg og øke innsamlingen av
   kvikksølvholdig avfall

 * øke kunnskapen om effektene av kvikksølv og om utslippskildene.

Myndighetene skriver også at de vil:  Fortsatt stille strenge krav til utslipp av kvikksølv fra landbasert industri. Søke å redusere kvikksølvutslipp fra vektstoffer i borevæske ytterligere, samt vurdere behov for nye virkemidler for å sikre nullutslipp av kvikksølv fra offshorevirksomheter.

Hva som er skrevet, i lovverket mv. betyr ikke at teksten alltid blir etterlevet og kontrolert. Men den som forurenser skal betale.