Side 31

Kort beskrevet ang artikkelen til Kyrre med flere: (Global emission of mercury to the atmosphere from anthropogenic sources in 2005 and projections to 2020) Konsum av fisk er den viktigste kilden til MeHg-eksponering for mennesker. For noen populasjoner, er en annen inntakskilde, fra dyr, som har fått næring med fiskefôr.

NTNU publiserer 6. oktober 2022:  I løpet av det siste tiåret har forskere lært mye om polarnatten, de oppdaget alt fra hvordan små marine skapninger vandrer opp og ned i havet som svar på månens svake lys, til sjøfugler som dykker ned i det beksvarte havet for å kose seg med selvlysende plankton og krill. Når kvikksølv når havsedimenter, kan det påvirkes av bakterier som lever i sedimentene. Disse bakteriene kan transformere kvikksølv til sin giftigste form, metylkvikksølv. Alt dette betyr at mer giftig kvikksølv kan finne veien inn i arktiske næringsnett. I en artikkel i Nature Geoscience beskriver NTNU-forskere, på tokt,  en overraskende trend de har funnet. Kvikksølvnivåene i havet endrer seg nemlig om vinteren. Kvikksølvnivåene i Barentshavet sank med rundt 33 prosent fra sommer til vinter, sier doktorgradskandidat og førsteforfatter Stephen G. Kohler ved NTNUs institutt for kjemi. Disse kvikksølvmålingene er de første som noen gang er gjennomført i arktiske farvann vinterstid. I fremtiden vil økende temperaturer forårsaket av klimaendringer muliggjøre mer kvikksølv, som frigjøres fra kvikksølvrik permafrost rundt polarsirkelen i løpet av sommeren, sier han. Dette kvikksølvet leveres til Polhavet via elver. Som et resultat indikerer økende mengder kvikksølv i overflatevann økende mengder kvikksølv som synker ned til dypet om vinteren, noe som potensielt kan resultere i mer giftig metylkvikksølvdannelse i det fremtidige Polhavet.

Ecocycle som er Australasias toppmoderne lisensierte kvikksølv gjenvinner har publisert:  Om tusen eller en million eller en milliard år vil kvikksølvet fortsatt eksistere, et eller annet sted og i en eller annen form. Kvikksølv forsvinner aldri. Det blir bare flyttet rundt og endrer seg fra en kjemisk form til en annen, med vann som spiller en stor rolle i både transport og transformasjon av kvikksølv. Når kvikksølv slippes ut i vannveier, kan det ende opp omtrent hvor som helst. Hvor mange tonn med kvikksølv som kommer ut i sjø og luft, årlig fra de 2 tektoniske platene til Eurasia og Nord-Amerika, på Island som går sørvest / nordøst er omhandlet og beskrevet, og resultatene ble fremlangt på en konferanse i 2021, i New Orleans, med tittel: Mercury Emissions from the 2021 Fagradalsfjall Fissure Eruption, Iceland. Konsentrasjoner av MeHg i planteplankton kan være 100 000 ganger høyere enn i sjøvann, men konsentrasjonene reguleres av forskjellige faktorer, står det beskrevet i publiseringen: A Model for Methylmercury Uptake and Trophic Transfer by Marine Plankton.

Fra Skretting sine hjemmesider om raudåte står det: Det er rensefisk og kveite som i første omgang får tilgang til raudåte. Helse og velferdseffekten er for lengst dokumentert for både mennesker og fisk. Blant annet bidrar den positivt til tarmhelsen, og fisken synes det smaker godt. Hydrolysat av raudåte har vist seg å fungere som en smaksfremmer og har så langt bare gitt positive resultater. Det er viktig for oss at de nye råvarene dekker fiskens ernæringsbehov og bidrar til god fiskevelferd. Raudåte er en god kilde til protein, og er fri for miljøgifter siden den er så lavt på næringskjeden i havet, sier Kathrine Ryvold Bakkemo, fagsjef for marine arter i Skretting.

Hvor syke blir vi mennesker, husdyr, villdyr, fisker, skalldyr, og kalle Kanin av kvikksølvet, av de forskjellige nye metylerte giftene, og hvor mange andre sykdommer enn polynevropati skyldes metylkvikksølvet ? Hvor mye helseskader og sykdommer gjør andre tungmetaller som bly og nikkel, krom osv ?  Zooplankton, raudåte, krill og andre småkryp i både salt og ferskvann er det god og sunn mat uten helsekader? Det finnes vel ikke en eneste maskin i Norge som skiller ut kvikksølv fra fiskerelaterte produkter, som fiskeavfall som gjennvinnes mv. Litt kvikksølv-inntak, bly, krom, kadmium osv, fra både her og der, kan tilslutt medføre for høye gift-tillstander i blodet, skriver forskerene. Den høyeste fårekomsten av Addisons sykdom på verdensbasisis finner man i Norge, og Vestlandet har den aller høyeste fårekomsten, og hyppigheten øker. Husk at kvikksølv kortslutter, nedsetter funksjonen i bla. hypofysen, og kjertlene i skjoldbrukskjertelen produserer hormonet som kalles paratyroideahormon (PTH). Dette hormonets funksjon regulere kalsiumnivået i kroppen. Binyrene, leveren, nyrene, rammes også bare for å nevne noen. Problemer som sukkersyke gjør seg også gjeldene.