Side 29

23 personer fra forskjellige fagområder, utga en rapport hvor noe av innholdet var: Elven Rio Tinto i Spania, har hovedsakelig forurensing fra kobbergruvedrift som har vedvart i over 5000 år og forurensning kan strekke seg flere titalls til hundrevis av kilometer nedstrøms fra gruvedrift. Utgitt i Science Advances 1. Juli 2022.

Publisert av Nick Nutter, 20 Mars 2022: Sulfidene inneholder mange metalliske elementer, den største forekomsten i Huelva er ved Rio Tinto, som også er et av de eldste gruveområdene i provinsen med bevis som dateres tilbake til 2750 f.Kr. tidlig kobberalder. Ved Rio Tinto har gruvearbeidere gjennom tidene funnet sink, kobber, bly, arsen, kadmium, svovel, sølv, thallium, kvikksølv, gull og barium. Gruvevirksomhet har skjedd ganske konsekvent fra kobberalderen, deretter av tartessere som jobbet med fønikere, etterfulgt av romerne som brukte slaver, muslimene brukte innfødt arbeidskraft og slaver, og i den moderne tidsalder, frem til 1800-tallet, jobbet innfødte arbeidere for lokale grunneiere og noen få spanske gruveselskaper. Studier utført i det 21. århundre, som ser på forurensningsnivåene i sedimentene i Rio Tinto og Cádiz-bukten, ved byen Huelva, har bevist at gruvevirksomheten har produsert giftig avfall i 5000 år. I dag går overvannet til Rio Tinto, hvor giftig avfall dukker opp fra gruveavfallet, vermillionrødt og kanarigult i en giftig blanding som forbyr alt liv med unntak av noen utrolig tilpassede mikrober. 1800-tallet så en revolusjon i gruvedrift og en påfølgende økning i forurensning. Hvilke lignende konsekvenser som kan ha oppstått er vel overhode ikke undersøkt fra avrenningen til sjøen ved de nedlagte gullgruvene på Bømlo. Det er vel naturlig å ta med de nedlagte gruvene på Sagvåg på øya Stord også. Om dette medfører konsekvenser vedrørende tungmetallavrenninger er vel en kommende jobb, for de som trykker sorte bokstaver på hvit bakgrunn, med bla. offentlig lønnspose.

I dagens speedy Gonzales og Turbo samfunn, hvor kalibrering og oppdatering av mobiltelefon skjer flere ganger i måneden, kan man fundere på hva som skjedde da den internasjonale Minamata-avtalen vedrørende forbud mot gruvedrift, som inneholder kvikksølv, ble sendt til norske instanser. E-posten gikk muligens så fort at den blåste rette gjennom mange datasystemer og maskiner, filteret var muligens noe svakt, eller så kan dattatamaskinen blitt forledet til å sende dette ut søppeldøra. Kvikksølvforordningen, et EØS-notat, datert 23.06.2022, som regulerer hele livsløpet for bruk og håndtering av kvikksølv, lagring og handel, forsvant denne e-posten også ut feil dør, eller ? Forordning (EU) 2017/852 om kvikksølv har til formål å beskytte helse og miljø mot utslipp av kvikksølv. Klima og miljødepartementet er hovedansvarlige, skrev Regjeringen.no den gang.

Det blir nok enda mye mer jobb, nå i 2023 og hovedbudskapet må nok bli, å motta og lagre, lese og forstå, disse nye e-postene etter at miljøfolka i EU sendte enda en ny e-post. Dato 23. september 2022 om endring av forordning EU 2017/852 fra Europaparlamentet om midlertidig lagring av flytende kvikksølvavfall. Sendt til hovedansvarlig departement, som denne gang også er Klima og miljødepartementet. Hva temperaturen på flytende kvikksølvavfall er, vet ledelsen hos AF Decom og alle andre som hugger opp gamle oljeinstallasjoner her i landet dette ?  Det finnes bedrifter som resirkulerer metaller, bla. 2 på Kamøy, hvor arbeiderene må avlegge blodprøver. Vet kommunene, andre instanser, arbeidstilsynet , fagforeninger mv. her i landet hva dette med flytende kvikksølvavfall innebærer ? Hvis man ikke forstår, eller kjenner til problematikken, bør man lese om hvorfor arbeiderene, underlagt Brian Henry, prosjektdirektør hos Oak Ridge, kler seg i månedrakter. De renser og henter ut kvikksølv fra blant annet gamle stålrør og utstyr på en sikker måte. Rør som det gikk kvikksølvblandinger gjennom var glasserte på innsiden, før i tiden, skrudd sammen med flenser. Jeg bodde ukesvis på det gamle store trehotellet, nede ved sjøen i Odda, en gang før i tiden. Den gang var det også mye laks i Opoelva, veldig mye. Man fjernet ikke  kvikksølv derfra, men en annen historie beskriver kvikksølvfjerning i elven til East Fork poplar creek i staten Tennessee som børleses. Man demte også opp elvebredden der borte.