Side 22

Donna Mergler og 4 andre forskere har i mars 2022 publisert en ny studie om helseproblemer relatert til kvikksølv. Siden elvekatastrofen ved Grassy Narrows har forskerne i lang tid uttrykt bekymring for den høye frekvensen av symptomer på nervesystemdysfunksjon i dette samfunnet. Konklusjonen er kort fortalt : Dette er den første studien som viser sammenhenger mellom langvarig og tidligere Hg-eksponering (kvikksølv) og nåværende sameksisterende nervesymptomer. Funnene våre gir bevis på at tidligere Hg-eksponering (kvikksølv) fra fiskekonsum i samfunnet var assosiert med klynger av sameksisterende symptomer på nervesystemdysfunksjon senere i livet.

Mar 17, 2022. CBC News/Jasmine Kabatay skriver bla. Det er anslått at 90 prosent av befolkningen i Grassy Narrows har symptomer på kvikksølvforgiftning. Disse symptomene inkluderer nevrologiske problemer som spenner fra nummenhet i fingre og tær, til anfall og kognitive forsinkelser, selv om kvikksølvet kom inn i næringskjeden for flere tiår siden.

Oversatt fra engelsk : Hvilket produkt er forbudt under Minamata-konvensjonen? Fra 2020 vil konvensjonen forby produksjon, import og eksport av produkter som inneholder kvikksølv, inkludert blodtrykksmålere, kliniske termometre, høytrykkskvikksølvlamper og aktuelle antiseptiske midler.