Side 21

Når pensjonisten leser bla. gamle helseopplysninger, er det lett å forstå sammenhengen mellom balanseproblemer for 35 år siden og like symptomer som oppsto i 2020. Forskjellen var at problemene var mye sterkere i 2020 enn 35 år tidligere. Inntak av fisk og skalldyr, spesielt krabbe var mye høyere de senere årene, og oppholdet med bla. bilkjøring varte mye lengre, ca 3 måneder i 2020. Når man har prøvet å få hjelp til å løse helseplager, i mange år, uten at problemet blir funnet, var det helt greit å skifte fastlege, sommeren 2020, for å begynne på ny med blanke ark. Spesielt benproblemer siden 2016 var ikke funnet ut av, og det oppsto også flere diffuse helseplager i januar 2020. Mange måneder gikk og mange besøk hos fastlege, 2 innleggelser på sykehus i både Haugesund og i Bergen ga overhode ingen forklaring. Temperaturen på føttene ble målt til 23 grader, i Bergen, men ingen gjør noe med slikt. Ved første besøk hos den nye legen, måtte jeg forklare at jeg var veldig syk, og presiserte at jeg ikke var hypokonder eller sirkusartist. Legen ba meg komme tilbake neste dag, han skulle lage et oppsett over blodprøver jeg måtte ta. Den 8 juli 2020 sto det klart flere brett med glass, som skulle fylles med blod, og det må ha blitt tappet noen desiliter til sammen. 63 forskjellige prøvesvar viste papirene 9 dager senere. Det var over dobbelt så mange prøvesvar som i Bergen en uke tidligere.

Det var bra at så mye blod ble tappet, for pensjonisten har også hemokromatose, og fikk etterpå 3 gode dager. Dagen etter blodprøvene var tappet, var lysten på noe godt å spise stor, da ble det også kjøpt ferdigkokte krabbeklør, loff, majones og herremåltidet ble fortært. Men lørdagen den 11 juli ble kroppen kortsluttet totalt, og legevakten ble avlagt et hastebesøk, en psykolog var løsningen legen foreslo, intet annet. Forlot legevakten fly forbanna må skjønne, samboeren så at det ble foretatt en oversøkelse. Uka etter var det nye problemer, og nytt besøk hos fastlegen, liggende på legebenken med puls på 140. Blodårene på beina var som 10mm vannfylte plastslanger. Smerteplaster på begge skuldrene, ble foreskrevet, sendt hjem med taxi. Dagen derpå, et veldig flott fargespill i vevet på låret. 14 dager sengeliggende, totalt utslitt, store søvn og tarmproblemer, temperaturproblemer, spiseproblemer, store – mange problemer………… Hva var problemet?

Fastlegen ringer dagen etter og spør om pensjonisten spiser mye fisk. Kvikksølv og kadmiuminnholdet i blodet er høyt, viser 30 og 7nmol/L.

For mange år siden ble det foretatt blodtapping av «umulige arbeiderene» som jobbet i Kvikksølvgruvene i Huancavelica, før de noen dager senere ble pålagt nye arbeidsoppgaver. Tenker nok at en halv skjeppe med psykologer hadde «fikset disse umulige arbeiderene» etter mange oversøkelser.