Side 15

Bioingeniøren skriver 14.12. 2020: Én av fem blodgivere hadde høyere nivå av bly i blodet enn det som anses som trygt for transfusjon til nyfødte. Én av ti hadde for høyt nivå av kvikksølv. Det viser en studie av i alt 352 blodgivere i Bergen, Tromsø og Kirkenes. Einar K. Kristoffersen utaler at vi har påvist miljøgifter i blodet til en andel blodgivere. Men vi har ikke påvist at nivået av miljøgifter faktisk forårsaker skade, understreker Kristoffersen. Ja, flere studier har vist at bly kan skade sentralnervesystemet. Men ingen vet sikkert hvilken mengde og konsentrasjon av bly som er «farlig»…….. Det ble anslått at nesten 1,9 millioner babyer fødes årlig i Europa med kvikksølvnivåer over den anbefalte sikre grensen, skriver Dr. Andromachi Katsonouri, i samarbeid med 12 europeiske forskere i 2019. På Facebooksiden til Gunnar Hagen står det å lese : «Norge er et av de få industrierte landene i verden som neglisjerer høye verdier av metylkvikksølv i både ferskvann og saltvannsfisk«.

Om kvikksølvundersøkelsene etter ulykken i Sløvåg, skyldes for mye fisk i kosten, eller om de høye blodverdiene hos enkelte, skyldes luftforurensing, har vel ingen funnet ut av. Dette betyr vel null og nada for helsemyndigheter. Man praktiserer diverse parameterer, blodverdier osv. i forskjellige land, men de som har fått tungmetallforgiftninger blir ikke friske av slikt. Behandling må til. Problematisk ja, nærmest umulig. Mange måneder / år med kvikksølv og kadmium og andre tungmetaller i blodet, for det dreier seg om, men, hvis, muligens, kanskje, og andre formuleringer. Forskerne publiserer, helsemyndighetene neglisjerer.

Det må jo være feil på blodprøvene, sa en pensjonert legespesialist, for man blir ikke kvikksølvforgiftet av å spise krabbe la han til.